Interjú – Dr. Michel Montaud

Interview

A « Dentozófia® » egy természetes és holisztikus fogászati kezelés, a globális
egészség javításáért. Egy olyan önterápia, mely a helyes filozófiai útra vezeti a pácienst. Megóvja a fogak egészségét, sebészeti beavatkozás és minden egyéb beragasztandó fogászati eszköz használatát mellőzve, ezenkívül gondoskodik arról is, hogy semmilyen más fogászati patológiának ne lehessen a szájüreg az áldozata többé. A « Dentozófiát » Rudolf Steiner antropozófus inspirációjára, Dr. Michel Montaud dolgozta ki.

“Fogaink, globális egészségünkről beszélnek nekünk„

Az Egészség Alapelvei: Nem könnyű ezt az interjút, egy hiteles önéletrajzá
fomálni…

Dr. Michel Montaud (nevet…): Szeretem egyszerűen azt mondani, hogy egy olyan « ember » vagyok, aki régóta « keresi » az emberiséget. A mai ember nem csak egy « fej vagy egy agy ». Az emberek feladata, hogy nyitottá váljanak az « érzésekre ». Ezekután azt mondani, hogy egy ember fogorvos, redukáló lehet. Franciaországban a fogászat és az orvoslás, két különböző dolog, így régen azt gondolhattam, hogy a szájüreg nem azonos és összefüggő a fizikai test többi részével. A szájüreg patológiái azonban szorosan összefüggenek az egész szervezettel, a szervi idegvégződésekkel,
az idegrendszerrel, és fordítva.

 Az Egészség Alapelvei: A « Dentozófiával » tehát egy szuvas fog eltávolítása megszüntetheti a migrént vagy egy változás a fogsorban utalhat a depresszióra ?

Dr. Michel Montaud: Minden fogászati diszfunkció mondd valamit a testről és arról,ahogyan általában érezzük magunkat. A « Dentozófia » kifejezés, a latin dens, a fogak és a görög sophia, a bölcsesség, szavakból származik. Ugyanis a fogakban valódi bölcsesség rejtőzik. Mivel láthatóak, lehetővé teszik számunkra, hogy az aktuális problémáinkat megérthessük anélkül, hogy szkennert vagy más eszközt használnánk. A « Dentozófia® » módszere, egy nap elvezet minket annak megtapasztalásához, hogy « az ember meghallgathassa, amit szájürege mondd önnön magáról ».

 

Az Egészség Alapelvei: Hogyan jutott el a fogorvoslástól « a fogak bölcsességéig » ?

Dr. Michel Montaud: A betegségeknek köszönhetően, a « mal qui dit-nek (azaz annak, amit a rossz mond) »! Minden úgy indult az életemben, ahogyan mindenki másnak. Szájsebésznek tanultam. Karrierem nagyon jól alakult, és szép családot alapítottam… Mindez nem tartott sokáig, mert hamarosan háti és hasi fájdalmakkal kellett megküzdenem, melyek egyre elviselhetetlenebbé váltak (melyektől egyébként, a fogorvosok 80 %-a szenved). A problémát azonban főleg az jelentette, hogy abban az időszakban fiam 9 évesen, fogászati problémákkal küzdött, amely
problémák megoldását, fogainak eltávolításában látták, akkori kollégáim. Én úgy éreztem ennek a fogászati beavatkozásnak semmi értelme. Ekkor ismertem meg, Soulet és Besombes professzorok franciaországi munkáját, akik feltaláltak egy olyan eszközt, amely helyreállítja a szájüreg természetes egyensúlyát. Bár gondoltam, hogy mindezt a tudomány nagyon gyorsan, hasztalan felfedezésnek fogja tartani, én hittem benne. Ez a készülék nemcsak a fiam fogainak használt, de a magatartásában is változásokat hozott.

Az Egészség Alapelvei: Beszéljen nekünk különös találkozásairól ?

Dr. Michel Montaud:

Lehetőségem volt arra, hogy megismerkedjek Mallász Gittával
(Franciaországba menekült magyar), aki « Az angyal válaszol » című könyvet írta, aki arra mutattott rá, hogy mindenki életének van egy missziója, amit be kell teljesítenie. Abban az időben, azt gondoltam messze állok attól, hogy ami spirituális, anyagba fordulhasson és fordítva. Később, hosszasan dolgoztam Elsa Gaensburger-rel, aki az első Steiner iskola alapítója volt Franciaországban. Valóban különleges találkozásnak hívhatom azt is, mikor először találkoztam ezzel a darab kaucsukkal,
melynek dupla csatornája van és amit úgy hívnak, hogy « multifunkcionális aktivátor ». Több százezret adtam már át használatra belőlük az évek folyamán. Megújító hatása azt bizonyította számomra, hogy egy extraordinális lehetőséget nyújt szervezetünk öngyógyító képességének beindítására. Nemcsak a fogak voltak képesek megtalálni helyüket és kinőni a szájüregben, fém fogszabályzó vagy sebészeti beavatkozás nélkül, de minden más különböző fájdalom, rosszérzet is megszűnt…

Az Egészség Alapelvei: Hogyan tudná elmagyarázni az aktivátor hatását ?

Dr. Michel Montaud: Egy kicsit olyan, mint a kránio-oszteopatikus kezelés, azzal a különbséggel, hogy egy időben önterápia, amelyhez szükséges a fogorvos jelenléte. Egészen más hatása van a fogszabályozó készülék éjszakai használatának és más, amikor azt napközben, naponta többször is hordjuk, mert akkor szünetet tartunk a mindennapok ingereitől, zajától. Ebben a szünetben találkozhatunk az akaratunk valódi erejével, amelyet nem keverhetünk össze magával a hatás-reakció fogalmával. A folyamatban a neuroplaszticitás is szerepet játszik. Az aktivátor fokozza a neurotraszmitterek ingerlését. Általában a légzés, a szívás, a nyelés és a
hangképzés is ösztönzi ezt a folyamatot; melyben a nyelvünk, szájüregben történő elhelyezkedése és a szájpadláson kifejtett hatása, valamint a rágás, vertikális értelemben hat a testre. Egyetlenegy szerv sem képes egymagában a légzésre, még a tüdő sem.

Az Egészség Alapelvei: Hogyan inspirálta munkáját Rudolf Steiner ?

Dr. Michel Montaud: Úgy mint egy nagy tudományos látomás, inspiráció és
holisztikus életszemlélet, az anyagi és a nem anyagi dolgok kölcsönhatása. Itt kiemelném a test hármas tagoltságának fontosságát, mint test, lélek, szellem, valamint azt, ahogyan a gondolatok összekapcsolódnak az érzésekkel és az akarattal. Az empírikus megfigyelésektől, az analogiai folyamatokig. Az antropozófikus orvoslásra gondolva, pedig megértettem, hogy például az egyensúlyban lévő szájüreg azért fontos, mert ez az az állapot, amely valódi megoldást ad a jelenhez. A fent említett folyamatokat mind profilokba soroltam és azt is, amit mindezek meghatároznak, illetve hogy a felső- és alsó állkapocscsontok, hogyan mozognak vagy őppen nem mozognak, egymáshoz képest. A fogászati elváltozások többet beszélnek rólunk, mint azt képzelnénk!

Az Egészség Alapelvei: A « járni-beszélni-gondolkodni » elméletét miért kell mindebben figyelembe vennünk ?

Dr. Michel Montaud: Mert szerintem, minden tapasztalatunk, érzetünk és
szenzoriális érzékelés, melyeket magzati állapotban és életünk első éveiben
szerzünk, nagyon fontos tőkét biztosítanak a fejlődésünkön, létezésünkön keresztül, ami hozzájárulhat szájüregünk egyensúlyához. Rudolf Steiner, akárcsak Béatriz Padovan is kifejtette, hogy maga a beszéd először a testben képződik, még mielőtt a hang az ember szájüregén át távozna. Akárcsak a gondolat. Amikor ezeket a fontos lépéseket kihagyjuk vagy nem megfelelően járjuk be, a testnek és szellemnek ezt kompenzálnia kell. Ez az, ami mindent összeharmonizál.

 

Az Egészség Alapelvei: Mit gondol a fogak rossz állapotáról, lehet a fogszuvasodást másképpen értelmezni ?

Dr. Michel Montaud: A megfelelő kérdést úgy lehetne feltenni, hogy « miért? » és nem úgy, hogy « mit ? ». Nem elégedhetünk meg azzal a kifogással, hogy egy « külső » tényező, azaz a másik, a mikróbák, a vírusok, stb. okozzák a problémákat. Különben miért is védené a fogmosás az egyik fogat jobban, mint a másikat, amely szuvassá válik? Hasonló kérdés vetődik fel az amalgám tömésekkel kapcsolatban. Ha csak a higany (amalgám?) okoz problémát, akkor miért nem betegszik meg tőle mindenki? Tehát ez is csak azt bizonyítja, hogy a pszicho-affektív működés gyengíti meg az immunrendszert!

Mindig szükséges személyre szabva analizálni a test emlékeit és válaszait, mert az emberi szervezet mindent megtesz a diszfunkciók  kompenzálásáért. Minden, még a betegség is csak azért jön létre, hogy tudatosabbak lehessünk. A fogakat úgy kell figyelembe vennünk, mint egy a kiégett biztosítékokat. De ahhoz, hogy változtassunk nem a biztosítékot kell kicserélni, hanem zárlat eredeti okát kell megszüntetnünk, mert anélkül semmi értelme, arról nem is beszélve, hogy minden ház más és más.

Az Egészség Alapelvei: A páciensek készek arra, hogy elsőbbséget adjanak és elmenjenek a fogorvoshoz, ebben az esetben nemcsak a fogászati problémáik miatt?

Dr. Michel Montaud: A « Dentozófia® » egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a páciens száméra, hogy az első vészhelyzetekben kísérőjük legyen, amelyet kezelést aztán lehetőleg egy zökkenőmentes globális változás kísérjen, ez a munka akár több évig is eltarthat. Tisztában vannak azzal, mert autentikusan érzékelik, hogy teljes a tudás. Bár páciensek először talán meglepődhetnek, de ez ritkán fordul elő, hiszen nem véletlenül jönnek hozzánk, mert általában már érettek arra, hogy másképpen
gondolkodjanak. Itt egy jó példa erre, Paracelsus tétele: « Minden ember önmaga egyetlen gyógyítója és ezáltal gyógyszere. »

 

Az Egészség Alapelvei: Mennyiben különbözik a « Dentozófia® », más alternatív gyógyászati szemlélettől, mint például a « biológiai dekodifikációtól » ?

Dr. Michel Montaud: Én már megbizonyosodtam a fogak nyelvének hitelességéről több mint 35 éve. De még mindig sokszor elutasítom azt, hogy írjak róla, mert értelmezésük katasztrófális lehet. Olyan ez, mint az ábécé megtanulása, amely által beszélhetővé válik egy nyelv. Saját magam a tudatalattiban lerakódott konfliktusokat, ezen a tudatos fizikai munkán át kedvelem kezelni, melyet az aktivátorral végzek. A konfliktusok így anélkül szűnnek meg, hogy tudatossá válhatnának. Az aktivátort tudatosan használva lehetővé válik egy pozitív változás létrejötte, amely elvezet az öntudat felé.

 Az Egészség Alapelvei: A « Dentozófia® » módszer nem olyan ismert Franciaországban, mint máshol, csakugyan így van ?  Máshol mi a helyzet ?

Dr. Michel Montaud: Olaszországban, a fogorvosok hosszú időn keresztül olyan orvosi képzést kaptak, amely lehetővé tette, hogy például az egyik szakot végzett egyetemi hallgató diplomamunkáját maximális pontszámmal zárja. Franciaországban, tapasztalatom szerint  nincs mire várni. Ahogy Einstein is mondta: « Ugyanaz által az agy által létrehozott problémát, ugyanazzal az aggyal nem lehet megoldani. » Ez mindenki számára egy személyre szabott út, a lélek egy elvesztett része felé, amelyet elhagytunk születésünkkor.

 

Christine Saramito

Interjúja

 

 

Bővebb információért látogasson el honlapunkra:
www.dentosophie.com
www.dentosofia.it
www.dentozofia.hu
Könyveink:
« A fogak bölcsessége »
« De la dent à l’homme, un parcours bouleversant », az író által publikált jogok
fenntartva a Stainer iskolák részére.
Olvasásra ajánljuk:
« Rudolf Steiner szemlélete », Peter Selg, Novalis kiadó.

 

Michel Montaud 1954-ben született és Lyonban tanult, mint szájsebész. De azt gondolta, hogy az autodidakta formáció mellett különböző specialisták munkáját is ötvözi, mint például oszteopatákét, más alternatív gyógyítókét, Planas professzor (NOR) Neuro-Okklúzális Rehabilitációját, stb.
Főleg Rudolf Steiner antropozófus munkája inspirálta, hogy létrejöhessen a «Dentozófia® » módszere.

Michel Montaud Drômeban tartja a Dentozófiai tanfolyamokat és arra hívja fel figyelmét a tanfolyam résztvevőinek, hogy:
« A Dentozófia® nem tanít semmit, hogy a Dentozófia® maga az élet… »
Egy globális fejlődésre ad lehetőséget, de finoman és óvatosan, hogy végül maga a páciens érje el, a fogak olvasatán keresztül, a szájüreg  diszmorfózisától kezdve, egész létezésében a változást.

 

 

Fogaink, egy kapu az egészséghez

A szájüreg egyensúlyától egy globális egyensúlyig

 Michel MONTAUD

Michel Montaud módszere a fogak világát mutatja bel. A szájüreget és annak minden betegségét átfogó látása vezetett el ehhez a terápiához, amelynek célja az általános egészségi állapot javítása. Ehhez Michel Montaud egy multifunkcionális ortopédiai eszközt használ.

Ez az eszköz segíti a szájüreg egyensúlyának helyreállítását és végül egy általános egyensúly létrejöttét.

Ez az irányított önterápia valódi alternatívája annak, mely széles körben elterjedt gyakorlat, amellyel elkerülhető a fogaik kihúzása. Ezenkívül lehetővé teszi a betegségek, például a rémálmok, a krónikus rhinitis és otitis, ekcéma, allergiák, asztma, hátproblémák, alvászavarok, stb. gyógyítását.

A feltaláló klinikailag bizonyítható és alátámasztható fényképekkel bizonyítja, hogy ezen aktivátor használata javítja a betegek általános egészségét. Elmondja a módzser fejlődését és személyes tapasztalatait.

Egy ígérettel kiegészítve, miszerint a fogászat humanista megközelítése kihasználja testünk rendkívüli gyógyító képességét.

“A növekedés során, fogainknak néha nehézségeik vannak, hogy helyet találjanak az állkapocsunkon. Gyakran a gyermekek fogait ki kell húzni. Én egy konkrét alternatívát javasolok, amelyet a fiam fogászati ​​rendellenessége során fedeztem fel. Ez a módszer megoldotta problémáját, ugyanakkor az éjszakai félelmei is megszűntek. Ez a “Dentozófia®” elnevezésű orális kezelés gazdagsága. A szájüregünk  hozzánk szól: nézzük meg; hallgassuk meg. Ő elmondja nekünk a történetünket.

Valójában a szájüregben, akár az egész fizikai testbe, fel vannak tüntetve múltunk minden “emléke”. Ez egy igazi univerzális nyelv, amely mindenki számára elérhető.

Felkérem Önt, hogy szájüregén és fogain keresztül tekintsen át egy átjárót az ember egészének látásához férhet így hozzá, életkortól függetlenül.

 Michel MONTAUD szájsebész.


Megjegyzések

“Most olvastam Michel Montaud könyvét és szeretném hozzávenni a kedvenc könyvek listájához: Egy létfontosságú könyv, hogy jobban megértsem a szájüreget, a testet és a a pszichét: Minden terapeuta számára kötelező, de reményforrást is jelent mindenki számára, mert a könyv a létezés globális egyensúlyának átalakítását célozza, amely ilyen hatásokban egyszerűen „varázslatos”. “

 

Michel Claeys Bouuaert, pszichoterapeuta,
az Pratique de l’éducation émotionnelle
et de l’education émotionnelle